Öne Çıkan Yayın

Seo İçin Backlink Önemli mi?

Backlink kazanmanın seo çalışmasına olan önemi hiçte azımsanacak gibi değildir. Sitenizin pagerank değerindeki artış ve arama motoru bot...

17 Şubat 2013

Site Haritası Oluşturma

Bazı SEO ipuçlarını anlamak ve uygulamak zor olabilir ama sitemap yani Türkçe adıyla site haritası oluşturma oldukça basit ve kolaydır.

Site haritası (Sitemap) nedir?

Site haritası, sitenizde bulununan içerik linklerinin liste halinde bulunduğu bir dosyadır. Site haritası siteye gelen arama motorlarına hangi sayfaların taranacağı hakkında bilgi verir.. Arama motorları botları siteyi daha çabuk, hızlı bir şekilde tarar ve daha çabuk indexe alır. Site haritaları xml uzantılır. bu dosya sıkıştırılıp “xml.gz” şeklinide alabilir.Sıkıştırılmış hali dahada çabuk arama motorları tarafından taranır ve indexlenir. Bunu şöyle anlayabiliriz; Google webmaster’a ikisini de eklediğimizde “xml.gz” olan yani sıkıştırılmış olanın daha çabuk tarandığını ve indexe alındığını görebilirsiniz.

Site haritası nasıl oluşturulur?

Siteler için site haritası oluşturmak oldukça basittir. Bunlar için çeşitli eklentiler kullanıldığı gibi eklenti şansı olmayan diğer sitelerde “www.xml-sitemaps.com” adresine giderek siteleri için online site haritası oluşturabilirler. Burada site haritası oluşturmak oldukça basit “Starting URL” kısmına site adresini yazıp gerekli seçenekleri işaretledikten sonra “Start” butonuna basıyoruz. Sistem size online site haritasını oluşturuyor size sadece oluşan site haritasını indirip sitenizin kök dizinine atmak kalıyor. WordPress için Google sitemap generator , Joomla için Xmap , Drupal için XML sitemap eklentileri mevcuttur.

Site haritasının yeri standart olarak sitenizin kök dizinidir. Arama motorları botları geldiğinde ilk site haritasını görmek isterler siz farklı bir konuma yerleştirirseniz botlar site haritasını bulamayabilirler. Bunun için site haritasının kök dizininde olması lazım. Site haritası farklı bir konumda ise bunu robots.txt içine mutlaka site haritasının bulunduğu konumu belirtmeliyiz.

Aşağıda standart şeklini görüyorsunuz.

User-agent: *
Disallow:
Sitemap: http://www.seoatolyesi.com/sitemap.xml

Konum farklı olsaydı ozamanda şu şekil olması lazımdı.

User-agent: *
Disallow:
Sitemap: http://www.seoatolyesi.com/DOSYA ADI/sitemap.xml

Yani kısaca site haritasının yerini, arama motorlarının bulması için robots.txt içinde belirtmek gerekir.
Oluşturduğumuz site haritalarını Google, Bing, Yandex gibi arama motorlarının Webmaster Tools kısmına eklemek Seo için önemli bir adımdır. Sitenizdeki değişikliklerden daha çabuk haberdar olurlar. Henüz eklemedi iseniz hemen bir hesap oluşturup eklemenizi tavsiye ederiz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder